Időskori szürkehályog: az első tünetektől a gyógyulásig

Időskori szürkehályog: az első tünetektől a gyógyulásig

A szürke hályog az egyik leggyakoribb szembetegség, 65 éves kor felett minden második embert érint. Bár a kor előrehaladtával szinte természetes jelenségnek mondható, nem kell beletörődni, mert egy fájdalommentes rutin műtéttel ma már visszanyerheti éles látását. 

A szürke hályog magyar nevét onnan kapta, hogy a szemlencse elhomályosodása miatt erősen romlik a betegek színlátása, beszürkül a világ. De még találóbb a görög eredetű orvosi elnevezés, a cataracta, aminek fehér vízesés a jelentése. A szürke hályog következtében ugyanis olyan ködös a látás, mintha vízfátyolon keresztül nézné környezetét. Leggyakrabban 60 éves kor felett alakul ki, mivel az öregedéssel csökken az emberi test vízkészlete, ezzel együtt pedig a szemlencse rugalmassága és tisztasága is.

Milyen tüneteket okoz a szürke hályog?

A szürke hályog az esetek többségében lassan alakul ki, sőt korai fázisában akár azt is tapasztalhatja, hogy közelre jobban lát, mint korábban, mivel átmenetileg nő a szemlencse a törőereje. A cataracta nem is feltétlen érinti mindkét szemet, éppen ezért nehéz lehet felismerni. Idővel viszont távolra és közelre egyaránt drasztikusan romlik a látás, legvégső esetben pedig vaksághoz is vezethet. A következő tünetekkel tehát érdemes minél előbb szakemberhez fordulni: 

  • ködös, fátyolos látás, kontrasztérzékelés csökken
  • fakón, sárgás árnyalatban látja a színeket
  • szemkáprázás (a fényforrások körül karikákat érzékel)
  • egyre gyengébben lát sötétben
  • fokozott fényérzékenység (a szokásosnál jobban zavarja az erős napsütés vagy este a szembejövő autók reflektora) 
  • romló térlátás
  • akkor is kettősen lát, ha letakarja az egyik szemét
  • szemüveg vagy kontaktlencse dioptriája gyorsan romlik

Szürkehályog műtét: az egyetlen megoldás

A közel vagy távollátással, illetve öregszeműséggel szemben a szürkehályog nem korrigálható szemüveggel vagy kontaktlencsével, és nem segít rajta a lézeres szemműtét sem. A tévhitekkel ellentétben pedig a vitaminoktól és szemtornától sem várható javulás. A szürke hályog kezelésének egyetlen módja, ha eltávolítják az elhomályosodott szemlencsét, és egy új, egyénre tervezett műlencsét ültetnek be. Az is téveszme, hogy a a műtétre sokat kéne várni, mivel a szürkehályog műtét Budapesten, szemészeti magánklinikán is kényelmesen, gyorsan elvégezhető.

A műtét előtt az alkalmassági vizsgálat során megállapítják a szürke hályog típusát, előrehaladottságát, és kizárják az egyes szemészeti vagy belgyógyászati betegségeket. Maga az időskori szürkehályog műtét pedig egy ambuláns, 20 perces beavatkozás, amely teljesen fájdalommentes, mivel érzéstelenítő szemcseppet adnak. A műtét során ultrahanggal vagy lézerrel eltávolítják a beszürkült szemlencsét, majd helyére illesztik a műlencsét. A beavatkozás nem jár hegesedéssel, mert a kezelt terület magától összetapad, de a szem védelmének érdekében a másnapi kontrollig védőkötést kell viselni. 

És hogyan fog látni a szürkehályog műtét után? Bár a cél elsődlegesen az, hogy visszaállítsák a látást a betegség előtti állapotra, a modern műlencsék ezen felül képesek korrigálni a különböző fénytörési rendellenességeket is, vagyis akár elérhető a teljes szemüvegmentesség is.