Az adószám felépítése, ellenőrzése

Az adószám felépítése, ellenőrzéseA mai világban elengedhetetlen a céges partnerek ellenőrzése, figyelemmel követése. Erre az egyik legjobb módszer az adószám felhasználása és ellenőrzése. Az adószám egy cégenként egyedi szám és a cég működése során sem változik, emiatt kiválóan alkalmas azonosításra.

Az adószám 11 számjegyből áll, melyből az első 8 szám az ún. adótörzsszám, a 9. számjegy az ÁFA jellegét mutatja, az utolsó két számjegy pedig az illetékes területi adóhatóság kódja. Az adószámot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adja ki, és a NAV oldalán ellenőrizhető is, hogy egy adószám valós-e. Ennél sokkal több információ beszerezhető viszont egy cégről az adószám segítségével, ha pl. cégkivonat lekérésére használjuk az azonosítót. Használható még a cég neve és a cégjegyzékszám is erre a célra, de a cégjegyzékszám változhat adott esetben egy cégnél, cégnévből pedig gyakran több hasonló is van, nehéz lehet ez alapján keresni.

A cégkivonatban minden olyan információ benne van egy adott cégről, ami a cégjegyzékben található egy vállalkozásról. Az egyik ilyen információ, ha esetlegesen törölték a cég adószámát. Ezt sok esetben fontos tudni, pl. szerződéskötés előtt is. A cégkivonat több ilyen negatív információt is tartalmazhat, nem csak a törölt adószámot. A negatív információk közé tartozik pl. a csődeljárás, a felszámolási eljárás, az adótartozás, a büntetőjogi intézkedés vagy a végrehajtási eljárás.

Az adószám tehát az egyik legfontosabb cégjellemző, mind a cég azonosításában, mind a megismerésében fontos szerepet kap.