Vassilopita

Tradicionális görög újévi bulik kelléke a Vassilopita. A szó értelmezése szerint azért Vasil (Vazul) , mert a görögöknél Szt. Vazul hozza az ajándékokat az év utolsó napján.

 

Innen ered az a különbség is, hogy Görögországban két hasonló funkciójú fehér szakállas fazon is hoz ajándékot. December elején (6-án) az európai hatás eredményeként megérkezik Ai Nikolas, avagy Szt. Nikolas = Szt. Miklós, vagyis a Mikulás. A görög gyerekek ma már két ilyen fehér szakállú fazont is várnak repesve, hiszen a december végén érkező Ai Vassilis is hasonló jegyeket visel, miközben hasonló funkciókkal is el van látva. Hozza az ajándékot.

Ezt a kis etimológiai bevezetőt lezárva térjünk rá a Vassilopita receptjére. Felhívom mindenki figyelmét, hogy az alábbi mennyiségek kb. két normál méretű tepsi Vassilopita elkészítését teszi lehetővé! Mivel én általában ipari méretű sütővel dolgozom, ezért a receptet is erre a mennyiségre írom le. Aki kisebbet szeretne készíteni az felezze le a mennyiséget.

Hozzávalók:

5 kg finom liszt

13 dkg élesztő ( nem szárított!, az nem ide való)

1 kg vaj

1,25 kg cukor

Kb. 1 liter tej

20 tojás

3 evőkanál ánizsmag

5 desszertes kanál masztik ( chiosi növényből készített por, vagy kristály)

5 desszertes kanál  csersznyemag (kihagyható, de ha keresed machlep néven

az ázsiai vagy török fűszereseknél fellelhető,  latin neve cerasus mahaleb)

3 tojás sárgája a kenéshez

Két féle (fekete és fehér) szezámmag a díszítéshez.