Padlizsánkrém

Az egyik legismertebb  görög előétel a padlizsánkrém, avagy melidzanosalata.

Szép fényes lila és feszes „bőrű” padlizsánokat válasszunk a piacon, ha lehet a kerek típusút, mert abban több a „hús”, mint a hosszúkásban, de ha nincs más a hosszúkás is jó lesz.

Bővebben: Padlizsánkrém

Paradicsomos padlizsán

Tavaly, hogy Kalamatában nyaraltam, ott is a gasztronómia kötötte le igazán az érdeklődésemet, a fiamon kívül, aki mindent meg akart kóstolni és ez igazán jó érzés, hogy nyitottnak neveltük minden új íz iránt. Igaz a tenger nem nyerte még el a tetszését, de a padlizsán igen!

Bővebben: Paradicsomos padlizsán

Frappé

Valamikor a hetvenes évek elején Thessalonikiben egy amolyan tengerparti kis kávézóban elfogyott a szokásos görög zaccos kávé és a vendégek kávét követeltek a szegény tulajtól. Akkoriban még nem voltak non-stop üzletek és így kénytelen volt valami megoldást találni a felmerült probléma megoldására.

Bővebben: Frappé

Pasturmali

Az egyik kedvenc meleg előételem. Először Görögországban találkoztam ezzel az étellel az egyik legrégebbi kis-ázsiai örmény-görög kajáldában a Monasztiraki mellett, a Savvas-nál.

Az étel hihetetlenül nézett ki, amikor meghozták. Egy darab zsírpapírba csomagolva hozta ki a pincér. Kicsomagoltam és akkor megcsapott a fűszeres illat.

Bővebben: Pasturmali

Görög saláta

Most egy olyan ételről fogok pár sort írni, amely manapság divatos, de ebből kifolyólag egyre inkább felismerhetetlenné válik és ez nem más mint a jó öreg Horiátiki, avagy a görög parasztsaláta.

Bővebben: Görög saláta

Vassilopita

Tradicionális görög újévi bulik kelléke a Vassilopita. A szó értelmezése szerint azért Vasil (Vazul) , mert a görögöknél Szt. Vazul hozza az ajándékokat az év utolsó napján.

Bővebben: Vassilopita